Waarom krijgen je zilveren armbanden een zwarte kleur?

Een stijlvolle zilveren armband, we hebben er allemaal wel eentje. Maar waarom wordt je prachtige zilveren armband na verloop van tijd plots zwart? Je gaat je dan misschien afvragen of het wel echt zilver is. Oxidatie is een natuurlijk proces van zilver en dit zorgt voor de zwarte verkleuring. Ook je echte zilveren armband kan dus zwart worden.

Hoe kan je zilveren armband precies zwart worden?

Waterstofsulfide of zwavel zorgt voor de zwarte kleur van je zilveren sieraden. Het is een stof die voor komt in de lucht en ook in andere stoffen. Als zilver in contact komt met zwavel dan ontstaat er een chemische reactie waardoor er een zwart laagje wordt gevormd. Dit laagje is zilversulfide en is vergelijkbaar met een dun laagje roest op ijzer.

Zilver kan ook zwart worden doordat er een reactie kan ontstaan met je huid. In je huid kunnen er namelijk bepaalde stoffen zitten die kunnen reageren met het zilver. Dit is sterk afhankelijk van wat je eet of drinkt. Bij mensen die veel alcohol gebruiken of bepaalde geneesmiddelen nemen kan de zuurtegraad van de huid verhogen. Daarnaast kan ook zweet de zuurtegraad van je huid beïnvloeden. In zweet zit namelijk ammonia waardoor zilver kan gaan oxideren.

Je doet je zilveren sieraden best uit:

  • Als je hevig gaat zweten
  • Als je gaat zwemmen
  • Tijdens het schoonmaken (chloor is een echte boosdoener)
  • Bij het wassen van je handen
  • Tijdens het aanbrengen van make-up, parfum of haarlak

Vermijd ook contact met materialen waar veel zwavel in voor komt zoals elastiek, rubber, wol, latex, sommige parfums, eieren en uien.

Wat kan je doen om de zwarte kleur te verwijderen?

De volgende tips kunnen je helpen om je sieraden weer helemaal te laten schitteren:

  • Poets je zilveren armbanden met een poetsdoekje of gebruik een speciale sieradenreiniger.
  • Wikkel je armband in een laagje zilverpapier en leg dit in een mengsel van heet water en soda.
  • Doe een laagje tandpasta op een doekje of een zachte tandenborstel en ga hiermee voorzichtig over het zilver.
  • Laat je zilveren armband een nachtje weken in een kom met bier. Spoel daarna goed af met water.

Vind je dit allemaal teveel gedoe? Dan kan het nuttig zijn om te kiezen voor alternatieven voor zilver zoals titanium of staal. Deze materialen hebben dezelfde uiterlijke eigenschappen als zilver, maar ze kunnen niet oxideren.